2012. október 12., péntek

2012. nyár

Helyi termelői piac szerveződik


       A helyi közvetlen termelői piac külön projektként szerepel Fót Város Önkormányzata 2010–2014. évekre szóló gazdasági programjában. A képviselő testület a Nemzeti Vidékstratégiai Koncepcióval (NVS), az új önkormányzati törvénnyel és a Darányi Ignác Tervvel összhangban a közelmúltban döntött ennek létrehozásáról, figyelemmel az hosszabb és rövidebb távon teljesítendő, alábbi helyi közösségi célokra:
  • a helyben termelt, ismert eredetű, jó minőségű és friss élelmiszerek kínálatának, forgalmazásának és fogyasztásának növelése, a nyomon követhetőség biztosítása a földtől a fogyasztó asztaláig;

  • az agglomerációs település és térsége élelmiszer-előállító őstermelőinek, kistermelőinek piachoz juttatása;

  • a település mezőgazdasági, kertészeti termesztési hagyományainak újjáélesztése (pl. Fóti „gerezdes paradicsom”, spárga stb.), a házi kertek, az élelmiszertermelő tevékenységek élénkítésével, a helyi természeti adottságok kiaknázásához;

  • közösségi találkozóhely létrehozása kulturált szórakozást biztosító szolgáltató terekkel, létesítményekkel (pl. a látvány piachoz közel sétáló utca, kávézó, falatozó, étterem, játszóház stb.) amelyek elősegítik a helyi turizmus fellendítését, a település „alvó város” jellegének felszámolását;

  • a települést behálózó lánckereskedelem révén terjedő „plázakultúra” dominanciájának ellensúlyozása, a helyi kulturális örökség és a hagyományok újjáélesztésével, a helyi termékek értékesítését és fogyasztását elősegítő turisztikai vonzerők fejlesztésével (pl. Károlyi Család, Károlyi Sándor a HANGYA Szövetkezet alapítója, a „gazdák megmentője”, reformkori emlékek, Fáy Présház, Károlyi Kastély, őshonos tájfajták termesztése, helyi gasztro-kulturális rendezvények fröccs fesztivál, paradicsom fesztivál, gyermek lovas terápia stb.);

  • a kereskedelmi láncok akciói által manipulált fogyasztói magatartás formálása, a helyi, egészséges, magyar termékek vásárlásának és fogyasztásának ösztönzésével, hozzájárulás az életminőség javításához.
A helyi közvetlen termelői piaccal szemben támasztott közösségi igények megismeréséhez a Fóti Önkormányzat 2011. évben kérdőíves felmérést készített, amelyben jelentős számú helyi lakos, közel kilencszázan, a családok mintegy ötöde vett részt. 
A felmérés, amelynek részletes eredményeiről a Fóti Hírnök 2011. októberi számában lehetett olvasni, jól alátámasztotta a fótiak helyi piac iránti komoly vonzódását és várakozását. A válaszadók döntő többsége (96 %) egyöntetűen a helyi termelői piac létesítése mellett voksolt. Több mint fele (57%) ezt azzal indokolta, hogy helyben termelt élelmiszert szeretne vásárolni az ismeretlen eredetű termékek helyett. Úgy tűnik tehát, hogy a lánckereskedelemmel nagymértékben behálózott településünkön viszonylag nagyszámú, az egészséges táplálkozás iránt vonzódó, tudatos fogyasztó él, akik szeretnének helyi, magyar élelmiszertermékeket helyben vásárolni.

Az önkormányzati testület nemrégiben nagyvonalú cselekvési tervet is elfogadott és ennek részeként kijelölte a piac, valamint az ehhez elengedhetetlenül szükséges parkoló helyét, a Shell kút mögött, a patak fölött elterülő területen. A döntés nemcsak azért látszik kedvezőnek, mert a piac természeti környezetben, eddig kiaknázatlan önkormányzati tulajdonú telkek hasznosításával kerül megépítésre, hanem azért is, mert a városközponti elhelyezkedés magánbefektetőket vonzhat, amire a látványpiac fokozatos kiépítéséhez nagy szükség lesz.

Az önkormányzat 2012. évi költségvetésében 14 M Ft beruházási keret áll rendelkezésre a piac és a parkoló létrehozásához, amely biztosítja a jogszabályokban előírt alapinfrastruktúra megteremtését. A beruházási projekt főbb elemei: geodéziai kitűzés, tereprendezés, fakivágás, útátjáró, vízelvezető rendszer tisztítása, felújítása, útépítés, parkoló építés, burkolatok, kiszolgáló épület (WC, mosdó, közlekedő, tároló helyiség stb.) valamint a közműépítés (vezetékes víz, szennyvíz elvezető csatorna, villamos energia hálózatot bekötése, stb.).

A fejlesztés alatt álló Fóti Történelmi Városközpont imázsához illeszkedő, a helyi termékek megkedveltetésére, a fogyasztói magatartás egészséges táplálkozás irányába terelésére képes látványpiac sikeres beindításához az alapinfrastruktúrán kívül komoly szervező, előkészítő munkára, közösségépítésre, szerteágazó humánfeltételek megteremtésére lesz szükség. Az új honlap rovat indításával szeretnénk a fóti lakosok segítő szándékú véleményét, észrevételeit, javaslatait megismerni.

Dr. Vörös Mihály,
a Pénzügyi és Fejlesztési Bizottság (PFB) külső tagja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése