2013. március 9., szombat

Fóti Hírnök cikk 2013. márciusi szám




Fóti Hírnök 2013. március: 
„Projekt közreműködés gyorsíthatja a városi piacfejlesztést”


A városi piaci beruházás előrehaladásának aktuális helyzetéről, várható előrehaladásáról és kilátásairól Dr. Vörös Mihály projektvezetőt kérdeztük!


Hol tart jelenleg a piac fejlesztése?

A Shell kút mögötti, városközponthoz közeli - eddig teljesen elhanyagolt – terület kiválasztása a piac helyszíneként, a múlt év elején, véleményem szerint optimális döntés volt az Önkormányzat részéről. A 2012. évi költségvetésben jóváhagyott 15 millió forintos induló beruházási keretből a múlt év nyarán 6,4 millió forintos költséggel sikerült megoldani a területrendezést és egy előre nem tervezhető környezet rehabilitáció (Márton patak medrének visszaállítása, megtisztítása, áteresz építése stb.) is lezajlott. Ezzel egy időben kaptam megbízást egy mintaprogram1 a HÉLIA2 projekt megvalósítására a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával, amely szellemi, szervezési és humán feltételek megteremtésével kapcsolódik a fóti piaci beruházáshoz.


Mit foglal magában pontosan a HÉLIA projekt?

Mindenekelőtt az ismert eredetű, nyomon követhető piaci kínálat biztosításához a termelői kapcsolatok felkutatását, a piacon árusítók minőségi szelekcióját, regisztrálását. Az adatbázis létrehozása folyamatban van, ehhez várjuk további termelők jelentkezését. A városközpont-rehabilitáció megalapozását, felgyorsítását is szolgálhatja, hogy a piac céljára kijelölt közeli, mintegy 7500 m² nagyságú terület optimális hasznosítását a HÉLIA projekt kertében elkészítendő helyszínrajz és látványterv alapozza meg. Ezen belül a kiszolgáló épület engedélyes terve, valamint az árusító pavilonok kiviteli terve már elkészült. Marketing kommunikációs stratégiát dolgozunk ki és – mint a fótiak erről meggyőződhettek - több eseményt szervezünk a helyi piac bevezetéséhez, népszerűsítéséhez. Végezetül az igényeknek jobban megfelelni képes piac beindításához feldolgozzuk, elemezzük a lakosság piaccal kapcsolatos igényeinek és elvárásainak múlt év nyarán-őszén készített kérdőíves felmérését, összevetve az országos kutatás eredményeivel.


Hogyan kapcsolódik a HÉLIA projekt az Önkormányzat piaci beruházásához?


A területrendezés eredményeként megnyíló tér látványa egyértelművé tette, hogy az Önkormányzatnak a többfunkciós területhasznosításban célszerű gondolkodni. Az elmúlt hetekben elkészült a piac megnyitásának alapfeltételét jelentő kiszolgáló épület engedélyes szintű tervdokumentációja és a kapcsolódó látványterv részek (pihenőhelyek, padok, a helyi hagyományőrzést szolgáló „vízimalom” építménnyel, piaci bejárati létesítmények, szeméttárolók, burkolat stb.). Az árusító standok megépítéséhez szükséges tervrajzok is készen vannak. Fontos szempont, hogy a piaci létesítmény szerepkörében és kinézetében, hagyományőrző módon illeszkedjen a rehabilitációra váró településközpont imázsához. Nemcsak a piac, hanem a további közösségi létesítmények megépítését is érdemes lenne időben tervezni (pl. gépjárműparkolók, kerékpártárolók, pihenő- és szabadidő eltöltésére alkalmas helyek, parkok, játszótér stb.). A tervek Fótra adaptált használati jogát a mintaprogram megbízottja (EUROPARITÁS Kft.) korlátlan felhasználási jog biztosításával átadja Fót Város Önkormányzatának.


A téma szerepelt a Képviselőtestület februári napirendjében, ez milyen új fejleményeket jelenthet?

Állásfoglalás született, hogy a fóti termelői piac megvalósítása érdekében szerződéses megállapodás jöjjön létre a HÉLIA projekt megbízottja (EUROPARITÁS Kft.) és az Önkormányzat között. Ebben kerüljenek rögzítésre a beruházási, valamint a szervezési és humán feltételek megteremtését célzó projekt közötti kapcsolatok, a szükséges finanszírozási és együttműködési feltételek. A testület támogatta állásfoglalásunkat, hogy a terület rendezésére eddig elköltött összeg (6,4 M Ft) nem közvetlenül a kiépítendő piacot, inkább a városközpont rehabilitációját szolgálta. Jóváhagyta ennek az összegnek a pótlását a 2013. évi költségvetésben, így ebben az évben összesen 15 millió Ft áll rendelkezésre a piaci alaplétesítmények megépítésére, ami elegendőnek látszik a beindításhoz. A közösségi helyként funkcionáló helyi piac fokozatos megépítéséhez (szeméttárolók, teljes burkolat, parkolók, zárt árusító épületek, parkok, szórakozó helyek stb.) több évet is igénybe vehet, hiszen ehhez befektetők szervezésére is szükséges.


Mi a véleménye, a helyi termelői piac létesítése egy gazdasági vállalkozás az Önkormányzat részéről?

A helypénzből származó bevétel növelése nem lehet fő célja ennek a több szempontból is közcélú beruházásnak. Új dologról van szó, maga a helyi termelői piac fogalom is csak két esztendeje jelent meg a kereskedelmi törvényben. A nemzetközi példák, valamint a legfrissebb kutatási eredmények és a kormányzati szándék egyértelműen alátámasztják, hogy a helyi termelői piac kudarcra van ítélve, amennyiben a fenntartó csak arra törekszik, hogy a helypénz minél nagyobb bevételt hozzon a településnek. Tudomásul kell venni, hogy a piaci beruházás, a kapcsolódó közösségi létesítményekkel olyan „közjó”, ami a helyi lakosok életminőségének fejlesztését szolgálja. A beruházás megtérülését nem szabad csak pénzügyi mutatókkal mérni, megfelelőbb lenne egy lakossági „elégedettségindex” alkalmazása. Nem „zsibvásárt” szeretnénk, hanem a helyben termelt, ismert eredetű, a vásárlók számára nyomon követhető forrásból származó élelmiszerek széles választékát. Egy nemrég lezárult, az országban működő helyi termelői piacokról készített felmérés tanúsága szerint, ma összesen 83 ilyen piac létezik (56 termelői piac és 27 biopiac) az országban, amelynek több mint három-negyedét az ügy iránt elkötelezett magán és/vagy civil szervezetek működtetik, nem az önkormányzat. Nyugat-Európában (Ausztria, Olaszország) számos ilyen példát láthatunk, amely bizonyítja, hogy a civilekre bízott piacok képesek igazán biztosítani azokat a körülményeket, ami a fogyasztói igényekkel találkozik. Persze van gazdasági jelentősége a piacnak, de nem ebben a tekintetben, hanem abban, hogy a helyi termelők bevételhez, jövedelemhez jutnak az eladott termékeik után, az ő piacra juttatásukat segítjük elő. Ezen túl nem lebecsülendő haszon az sem, hogy a város lakossága helyben termelt, egészséges és értékesebb élelmiszerrel táplálkozhat.


Hogyan kapcsolódhatnak a megvalósításhoz a helyi közösségek, civil szervezetek?

A látványterv kialakítása, a folyamatos konzultáció során javaslat fogalmazódott arra, hogy a városközpont rehabilitációját elősegítendő, a lakossági igények messzemenő figyelembevételével készüljön egy kert- és környezet építészetről szóló tervdokumentáció is. Ennek fedezetét az elmúlt évben tervezésre jóváhagyott összeg biztosítja, amit a HÉLIA projekt megtakarításaként lehet elkönyvelni. A legnagyobb szerepet a kivitelezésben a fiataloknak szánjuk. Ők nyerhetnek másfél millió forintnyi összeget a parképítéshez és társadalmi munkában megépíthetik a parkot. Akadt két fiatal mérnök is, akik még az irányítást is elvállalhatják, ha megkapják a kész terveket az Önkormányzattól. Ez az önkéntes munka még nagyobb érték lenne, mintha a Közszolgáltató Kft-vel végeztetnénk el a kivitelezést.

Kik ezek a vállalkozó kedvű fiatalok?

Fótiak. A Károlyi Sándor Kör, a Fóti Városszépítő Egyesület és a Közös Híd Egyesület tagjai, aktivistái. A kezdeményezés elindításában példaértékűnek tartom a katolikus közösség eddigi munkáját. Azt mondták, miért ne lehetne fóti fiatalokkal pályázni. A megvalósítás mielőbbi megkezdése kezdő lépést adhat ahhoz, hogy Fót elmozduljon „alvóváros” jellegének megváltoztatása irányában. A társadalmi munka pedig egy jó cél érdekében megint csak közösséget kovácsol! A termelői piac sajátosságairól és annak fóti megvalósításról lesz szó a Károlyi Sándor Kör március 26-dikai összejövetelén, ahová engem kértek föl előadónak.


Terveznek-e újabb piacbevezető, népszerűsítő eseményt?

A fóti paradicsomról szóló tapasztalatcserék folytatásaként március 19-én „Új utakon a helyi termelői együttműködések, a tájfajták és a helyi termelői piac kapcsolata” címmel kerekasztal konferenciát és fórumot szervezünk, amelyre az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságából és Vidékfejlesztési Minisztériumból hívtunk neves szakértő vendégeket. A rákövetkező hét szombatján március 23-án délelőtt pedig újabb piaci napot szervezünk.


1 „Zárjuk rövidre!” - az élelmiszer lánckereskedelmet a HÉLIA alkalmazásával”
2 A „Helyi ÉlelmiszerLáncok fejlesztése és InnovációjA” elnevezésű szakmai műhely és szakkollégium rövid neve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése