2013. július 1., hétfő

A 2013.június 18-ai közösségi konzultáció a Fóti Termelői Piacért - Összefoglaló


ÖSSZEFOGLALÓ
A „Lesz-e végre termelői piac?” című közösségi konzultáció kérdéseire kapott válaszokról és az előrehaladás várható kilátásairól

Készítették:
Ersók Nóra, Ivanov-Kiss Melinda, Tolnai László, Vörös Mihály

Konzultáció időpontja: 2013. június 18. 17:00 – 20:00
Helye: Kisalagi Közösségi Ház, Fót Béke út 33.

A kerekasztal megbeszélés moderátora köszöntötte a megjelenteket és ismertette a napirendet. Elsőként Czégány Sándor, építész-tervező bemutatta a HÉLIA mintaprojekt keretében elkészült építészeti terveket és a közösségi térként hasznosítható 7.500 m² nagyságú terület látványtervét, amelynek használati joga térítésmentesen az Önkormányzat rendelkezésére áll. Válaszolt a jelenlévők által felvetett kérdésekre. Ezt követően a közösségi konzultáció szervezői rövid beszámolót tartottak közreműködésükről a HÉLIA projekt megvalósításában. Rámutatva a fóti termelői piac beindításához használható gyakorlati tapasztalatokra és eredményekre (termelői kapcsolatépítés, termelői adatbázis, helyi termékkínálat, választékbiztosítás, fóti fogyasztói igények felmérése, javaslatok és a piaci napok főbb tanulságainak összegzése, az elért kínálati színvonal értékelése, együttműködés és helyi közösségépítés, projekt menedzsment stb.).
A fóti lakosok igényeinek megfelelni képes piac beindításához felmértük a piaccal szembeni elvárásaikat. Élő termelői adatbázist hoztunk létre. „Piaci napok” szervezésével, lehetővé tettük a termelők-fogyasztók közvetlen kapcsolatépítését, jó minőségű, ismert eredetű termék választékra alapozottan.
Bebizonyosodott, hogy a termelő-fogyasztó közösség szükségesnek tartja, hogy a megkezdett úton továbbhaladva, legalább 2 heti rendszerességgel kerüljön megszervezésre Fóton a termelői piac. A HÉLIA mintaprojekt lezárását követően ehhez nélkülözhetetlen az Önkormányzat közreműködése és támogatása. A lakóközösség a fenti előzmények után tájékoztatást vár az állandó piac várható megnyitásáról, aminek feltétele a minimál program szerinti létesítmények megépítése.
A bemutatott látványterv rávilágított arra, hogy a „piac projekt”, hosszabb és rövidebb távon komoly lehetőséget kínál az Önkormányzatnak tágabb városfejlesztési célok elérésére is (a városközpont rehabilitáció felgyorsítása, befektetők megnyerésével közösségi hely létrehozása, „plázakultúra” ellensúlyozása, turizmus fellendítése stb.). Ennek tényét a HÉLIA mintaprojektről az ECHO TV „A vidék élni akar” című műsorában május utolsó harmadában többször levetített 30 perces film kitűnően alátámasztotta. A filmben elhangzó riportok tanúsítják, hogy a mintaprojekt révén példaértékű közösségépítés indult el Fóton, amelynek fókuszát a hagyományok ujjá élesztése jelenti.
Az előre megfogalmazott és megküldött, - az Önkormányzati honlapon is megjelentetett – az alábbiakban felsorolt kérdésekre az Önkormányzat 11 tagú képviselő testületének 3 jelenlévő tagjától (Bartos Sándor, Földi Pál, Pozderka Gábor) kaptunk válaszokat, véleményeket. Pozitívum, egyrészt, hogy mindkét alpolgármester jelen volt. Sajnálatos másrészt, hogy polgármester asszony és jegyző asszony meghívásunk ellenére távol maradtak, ami megakadályozta, hogy kérdéseinkre teljes körű válaszokat kapjunk. A helyi sajtó, média részéről a Fóti Hírnök, ill. a Köz TV forgató stábja kísérték végig a konzultációt, amelynek összesen tizennégy résztvevője volt.
A megbeszélés indításakor sikerült tisztázni egy sajnálatos félreértést. Alpolgármester úr a „Kik a felelősei a piac…” kezdetű 8. kérdést felületesen értelmezve úgy vélekedett, hogy a közösségi konzultáció a „felelősök keresését” célozza? A „felelősök” kifejezésen tiszta szándékkal, tettre készen, és őszinte segíteni akarással, - közösségi gondolkodásunktól vezérelve - azokra a személyekre szerettünk volna rákérdezni, akiket az Önkormányzat a piaccal kapcsolatos feladatok koordinálására, végrehajtására kijelölt. Akikhez közvetlenül lehet kérdésekkel, javaslatokkal fordulni. Összejövetelünk, a kerekasztalnál - a felvetéssel szöges ellentétben - az őszinte párbeszédet, a korrekt helyzetfeltárást, az önkormányzati vezetési és a közösségi célok, szempontok jobb megértetését, harmonizálását, széleskörű kommunikálását kívánta elősegíteni. Kérdésünk nem adhatott okot erre a bizalmatlanságra. Említést érdemel, hogy több feladat megoldásánál támaszkodni tudtunk az Önkormányzati hivatal együttműködő és segítőkész munkatársaira. Véleményünk szerint, azonban hatékonyabbá tehető a közreműködés, ha tudjuk, ki miért felelős az Önkormányzatnál?

  1. Az Önkormányzat vezetői szerint hol tart jelenleg a 2011. évben a Gazdasági Programban elhatározott, 2012. évben megkezdett városi piaci beruházás?

Alpolgármester uraktól tájékoztatást kaptunk arról, hogy a testületi határozattal a piac céljára kijelölt terület nincs száz százalékig Önkormányzati tulajdonban, ami telekvásárlásokat tesz szükségessé. A teljes terület közösségi birtokba vétele hátráltatja az építkezések megkezdését. A tárgyalásokat több testületi tag, több szálon folytatja. A gépkocsi közlekedés szabaddá tételéhez szükséges telekrész megvásárlásáról a Shell kút képviselőivel folyó aktuális egyezkedés – mint megtudtuk - eredménytelenül zárult. Oka az elfogadhatatlanul magas ajánlati ár. Kérdésként hangzott el, hogy egy hosszabb távú, gyorsan nyélbe üthető bérleti megállapodással, nem lehetett volna-e már eleve induláskor elkerülni a telekvásárlást? Másrészt lehet-e tudni, konkrétan milyen további telekvásárlások akadályozzák a munka ütemes folytatását?

Az elhangzott válaszokból, véleményekből sajnos arra lehet következtetni, hogy a kormányzati stratégiákkal, szándékokkal egybeeső, kiemelten közérdekű, a felmérések alátámasztása szerint a fóti lakosok által fontosnak vélt „piac projektnek” nincsen igazi gazdája sem a képviselő testületben, sem az Önkormányzati hivatalon belül. A több előterjesztésben, részleteiben is világosan felvázolt fejlesztési irányok és konkrét tervek ellenére a képviselők között nincs egységes, egyértelmű, egy irányba mutató elhatározás a megvalósításra. Sem a végcélt, sem a fontossági sorrendeket és időütemeket, sem az aktuális tennivalókat illetően. Ugyan alpolgármesteri vezetéssel csaknem másfél éve létrejött a PFB Piaci Szakmai Munkacsoport, nincs egyszemélyi felelős „gazdája” a komplex fejlesztésnek (beruházás, kínálatbiztosítás, fogyasztói marketing, üzemeltetés előkészítése stb.). Ez óhatatlanul kuszálja a szálakat, akadálya a csapatmunkának, felesleges kitérőket, párhuzamosságokat okoz.

  1. A Képviselő Testület több mint 15 hónappal ezelőtt döntött (98/2012. (II.27.) KT határozat) a városi piac kiviteli feladattervének végrehajtásáról. Mi az oka annak, hogy 2012. augusztusa óta nem haladt tovább a beruházás, miközben a területet sajnos újra belepte a gaz, a patakok újra megteltek szeméttel?

A kérdés első felére részben választ ad az 1. pont szerinti összefoglaló. Kulcskérdés, ami még eldöntésre és gyors megoldásra vár, a piaci projektért „felelős gazda” nevesítése, kijelölése és megbízása a testületben és a hivatalban. A közösségi konzultáció szervezői javasolják, hogy javítana az Önkormányzat cselekvő képességén, ha a PFB Piaci Szakmai Munkacsoport kiegészülne önkéntes, aktív, civil tagokkal, elhivatott magánszemélyekkel. A HÉLIA projekt a csapatépítésben is jól példát mutatott.
A kérdés második felében megfogalmazott problémára adott válaszában alpolgármester úr kifogásolta, hogy állításaink nem felelnek meg a valóságnak. Szerinte az Önkormányzat 80 ezer forintért már elvégeztette ezt a munkát a helyi közszolgáltató vállalattal. Információink szerint, a közösségi konzultációt megelőző napon történt a kaszálás, így nem csoda, ha elkerülte figyelmünket. Pozitívan értékelhető viszont, hogy az Önkormányzat az internetre kitett kérdéseink hatására gyorsan lépett. Sajnos ez nem változtat azon a tényen, hogy - fényképdokumentumok tanúsága szerint - május 18-án a leírtak szerinti elhanyagolt területen lehetett csak megrendezni a Pünkösdi Piaci Napot.

  1. A Képviselő Testület közel 4 hónapja állást foglalt abban, hogy az Önkormányzat szerződést köt a HÉLIA mintaprojekt eredményeinek hasznosítására (Z84/2013. (II.20.) határozat 2. pontja), hogy a helyi közösség érdekének és igényeinek megfelelően, minél előbb és megfelelő minőségi színvonalon megnyíljon a termelői piac. Mi az oka annak, hogy erről hónapok óta nincsen információ, mi akadályozza az előrehaladást segítő megállapodás megkötését?
  2. Mi az akadálya annak, hogy nem kerülhettek sem a Képviselő Testület, sem a lakosok és a potenciális befektetők elé a HÉLIA mintaprojektben a piac helyszínére 2013. március végére elkészült építészeti tervek, valamint a beruházás felgyorsítása, a piac mielőbbi megnyitása érdekében elkészített kiviteli és cselekvési tervek?

Érdemi választ a fenti kérdésekre, a kerekasztalhoz meghívott jegyző asszony távollétében sajnos nem kaphattunk. A feltett kérdéseket alátámasztandó, időrendben felsoroljuk ennek előzményeit:

  • 2013. április 10-e: az HÉLIA projektgazda képviselője megküldte az Önkormányzatnak a határozatban foglalt megállapodás tervezetét, amely a „kulcsrakész” termelői piac megvalósítására alternatívákat vázol fel. Az egyik, hogy a HÉLIA projektgazda átvállalhatná a projektmenedzsmentet az Önkormányzattól, a „piac projekt” felgyorsítása, és a lakossági, civil igények maradéktalan biztosítása érdekében. Ez a megoldás ugyan eltér az Önkormányzat eddigi gyakorlatától, de a felelős „gazda” megbízásával és az átláthatóság, a nyilvánosság folyamatos biztosításával a leghatékonyabban keresztülvihető, a helyi vállalkozók bekapcsolásával;
  • 2013. április 12-e: a KT határozattal összhangban a HÉLIA projektgazda képviselője, - mint külső bizottsági tag - előterjesztés-tervezet készített, hogy a testületi tagok, és minden érintett mielőbb ismerje meg és véleményezze a HÉLIA mintaprojektben elkészített közérdekű építészeti terveket, kiviteli és cselekvési terveket. Törekvése kudarcba fulladt, mert az ET kiküldését, jegyző asszony - jogi problémára hivatkozva - nem engedélyezte, még „tájékoztatásként” (?) sem, annak ellenére, hogy a piaci munkacsoportot vezető alpolgármester is egyetértett. A piac nyitás várható idejét – megfelelő projekt menedzsment mellett – a terv 2013. szeptember végére ütemezte;
  • 2013. április 18-a: jegyző asszony, egyeztető tárgyalást szervezett a megállapodás megvitatására. Az előzmények és a „projektgazda” eddigi szerepvállalásának ismerete hiányában az érdemi, szakmai kérdések megbeszélése helyett a formai, jogi procedúrára helyeződött a hangsúly. A „mintaprojekt” hivatalos dokumentumainak átadása és adminisztrálása volt a fő kérdés, holott a háttértanulmány megállapodás szempontjából releváns részei már átadásra kerültek az Önkormányzat részére;
  • 2012. április 29-e: Az alpolgármester vezette PFB Piaci Szakmai Munkacsoport, megtárgyalta a 2013. április 12-án jegyző asszony által „jegelt” előterjesztést. A munkacsoport egyetértett és támogatta, hogy a projektgazda eredeti szándéknak megfelelően az anyag kerüljön a testület elé;
  • 2013. május 6-a: A PFB rendes ülésén a Piaci Szakmai Munkacsoport tájékoztatójaként, az „egyebek” napirendben megtárgyalta a HÉLIA projekt eredményeit tartalmazó fenti előterjesztést, amelyről jegyzőkönyv is készült. A PFB elnöke az ülés zárszavában úgy nyilatkozott, hogy „..a felvetett kérdések technikai oldalára megkeresik a megoldást”.Sajnos nincs tudomásunk ezzel kapcsolatban semmilyen fejleményről?

Értehetetlennek és sajnálatosnak tartjuk, hogy a HÉLIA mintaprojektben elkészített, a piaci napokon résztvevő fóti lakosok és a termelők körében már kommunikált és véleményezett építészeti terveket (engedélyes terv a kiszolgáló épületre, fedett-nyitott árusító pultok terve) a képviselő testület és további érintettek (potenciális befektetők, fóti lakosok) azóta sem ismerhették meg? Ez magyarázatot ad arra, miért kérdőjelezte meg alpolgármester úr az „engedélyes terv” „kiviteli terv” létezését. A jelen lévő tervező a felvetésre reagálva tájékoztatta a jelenlévőket, hogy ez minden tekintetben megfelel az engedélyes terv kérelem kritériumainak. Az Önkormányzaton múlik annak benyújtása.
Tényként állapítható meg, hogy a HÉLIA projektgazdához 2013. április 18-a óta nem fordult senki az Önkormányzattól a megállapodás-tervezetben foglaltakkal kapcsolatban kérdéssel, észrevétellel, javaslattal. Egyedül a „mintaprojekt” hivatalos dokumentumának átadása és adminisztrálása merült fel kérdésként. A mintaprojekt hivatalos elfogadása egyébként megtörtént, és az ECHO TV film révén országos ismertségre tett szert.
  1. Létezik-e az Önkormányzatnál ütemterv a piaci beruházás minimál programjának (gyomirtás, pataktisztítás, burkolatok, utak, közművesítés, melléképület, fedett nyitott árusító pultok stb.) mielőbbi megvalósítására?

Sajnos nincsen ilyen. A HÉLIA mintaprojektben elkészült cselekvési terv, amit érdemben nem ismerhetett meg a képviselő testület, pont ennek elkészítését szolgálta volna. A helyszíndöntés közel másfél éve megtörtént, a tulajdonviszonyok rendezéséhez elegendő idő állt rendelkezésre.
  1. Mikorra várható az állandó, engedéllyel rendelkező, a termelők és vásárlók által egyaránt kért heti rendszerességgel működő helyi termelői piac megnyitása Fóton?

A válaszokból arra lehetett következtetni, mintha a veresegyházi piacot tekintenék mintának, ami félreértésen alapul, hiszen a jogszabályi követelmények tükrében az nem „termelői piac”. A megnyitás dátumát illetően a válaszokban sajnos a „..nem annyira sürgető..” „..majd meglátjuk..” valamint „..esetleg 2014. tavaszán lehet erről szó….” vélemények domborodtak ki? Ezt megelőzően a HÉLIA mintaprojektről készített ECHO TV filmben nyilatkozó alpolgármester úr, arra a riporteri kérdésre, hogy mikor nyílik meg a piac Fóton, azt a választ adta, hogy „…ez év szeptemberében…”.
A konzultáción a termelői kört képviselő helyi hentes-árukészítő és bolt tulajdonos, aki piaci napok stabil szereplője, a hozzászólásában felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy amennyiben a már megszervezett termelői kör nem kap gyors és határozott bíztatást a folytatásra, az Fót „leszakadását” eredményezheti a versenyben. A fővárosban és az agglomerációban gomba módra szaporodó piacok elcsábíthatják a minőségi árusokat máshová.

  1. Miben tudnák segíteni a helyi civilek az Önkormányzatot, hogy lendületesebben haladjon előre a projekt (pl. telekvásárlás helyett megegyezés a SHELL KÚT és az önkormányzat között, a gépkocsi bejárás engedélyezéséhez)?

Erre semmilyen választ nem kaptunk? Lehet, hogy szokatlan újításnak számít az Önkormányzat eddigi gyakorlatában az önkéntes, civil aktivistákkal kiegészülő PFB Piaci Szakmai Munkacsoport ötlete, de meggyőződésünk, ez praktikus megoldást jelentene, hogy költségkímélő módon pótolni lehessen az Önkormányzat szűkös humán erőforrás kapacitásait.


  1. Kik a felelősei a piaci projekt egyes munkafázisainak, akiket kereshetünk, mi civilek, termelők, potenciális vásárlók, segítők, ha önkéntes munkával közre akarunk működni abban, hogy minél előbb nyíljon meg az állandó, megfelelő minőségi színvonalú termelői piac?

A félreértés eloszlatása után a kapott válaszokból „tanácstalanság” érződött. Mintha tervszerűség helyett legszívesebben a spontán folyamatokra bíznák a megvalósulást. A közösségi konzultáció szervezői viszont, akik a termelői piac létrehozásához a fóti lakosok körében széleskörű, közvetlen kapcsolattartást vállaltak határozottan számítanak arra, hogy az Önkormányzat rövid időn belül választ ad az egyelőre nyitva maradt kérdésekre, ami elengedhetetlen feltétele annak, hogy hitelesen tájékoztatni lehessen a szinte naponta, telefonon és személyesen érdeklődő termelőket és vásárlókat. Amennyiben nem tudunk, vagy késve tudunk tájékoztatást adni, ill. a termelői kapcsolatrendszer életben tartása, szervezése nem folytatódik töretlenül, esetleg leáll, az komoly kockázattal jár, mert a minőségi termelők máshová kötelezik el magukat. A minőségi termelői élelmiszerre vágyó, a piac mielőbbi megnyitására határozottan igényt tartó fóti fogyasztó közösséget pedig komoly veszteség éri.


Fót, 2013. június 26.